Praktiskt & skötsel

Här hittar du praktisk information om vår gemensamma anläggning och om föreningen (utöver det du har under ”Styrande dokument” flik ”praktiskt och skötsel”). Under varje rubrik finns mer information. Om något är oklart eller om du undrar något som inte framkommer här är du välkommen med din fråga till styrelsen. Under följande länk finns lite matnyttig information, som inte täcks av modulerna nedan, för dig som är nyinflyttad. välkomstbrev till nyinflyttade 2019-08-20

 

TV

Föreningens TV-signal levereras via fibernätet i området. TV-operatör är Com Hem. Kanalutbudet är Com Hems digitala basutbud. Har ni störningar eller andra problem med TV-signalen till er fastighet så ringer ni själva direkt till Com Hems kundservice på tel: 90 222, må-fr 8-22, lö-sö 9-18. Ni når även Com Hems kundservice via nedanstående länk:

https://www.comhem.se/kundservice

Har ni problem med bredband eller andra tjänster genom fiberanslutningen ringer ni er tjänsteleverantör för aktuell tjänst.

Föreningsförråd

Föreningens gemensamma förråd finns i direkt anslutning till garagelängan på Holmåkravägen 20. I förrådet skall finnas bland annat skottkärror, stegar, rensskopa för brunnar, material till hängrännor mm. Allt är för utlåning till föreningens medlemmar. Glöm inte att sätta tillbaka sakerna efter arbetsdagens slut.

Skräp får inte förvaras i förrådet. Vi hjälps åt att hålla ordning och snyggt!

Om du har glömt koden till låset så är du välkommen att vända dig till ditt längombud eller till styrelsen.

El och belysning

Belysningen och elen i garagen sköts av föreningen. Vid fel vänligen kontakta styrelsen på mail slattenhus@hotmail.com , eller ta direkt kontakt med ansvarig person i styrelsen. Se under rubriken kontakt längst upp på sidan. 

Garagen: Elen i garagen är till för belysning, portöppnare och tillfällig användning. Fast elektronisk utrustning som kylskåp eller liknande får inte installeras i garagen. 

Motor och kupévärmare får endast användas med timer.

Det är förbjudet att ladda el- och elhybrider i garagen.

Sladdar och kontakter får ej dras ut till bilar eller annat utanför garagen.  

Avfuktarna i husgrunderna är anslutna till elen i garagen.

Huvudsäkring för garagen finns utanpå gaveln på respektive garage.

Avfuktare i husgrunder

I varje länga finns en gemensam avfuktare som tillser att luftfuktigheten i våra grunder håller sig på lämplig nivå.

På respektive längas gavel mot fotbollsplanen och lekplatsen finns en röd lampa som tänds om luftfuktigheten blir högre än förutbestämt gränsvärde. Om lampan lyser kan det bero på att avfuktaren inte fungerar som den skall eller att grunderna stått öppna under allt för lång tid. Om lampan lyser vänligen kontakta styrelsen som då i sin tur kontaktar Västsvens torkteknik för kontroll eller underhåll av avfuktarna.

För mer information om avfuktningsanläggningen se under rubriken Länkar, avfuktare i menyn till höger.

Lekplats
Lekplatsen i vårt område ägs och underhålls av föreningen. En särskild lekplatsgrupp utses vid föreningsstämman. Har du förslag eller funderingar som rör lekplatsen så är du varmt välkommen att vända dig till denna grupp.
Fiber

Föreningen drog för några år sedan in fiber som har en anslutningspunkt i respektive fastighet. Fastighetsägare kan om man vill själv installera ytterligare anslutningspunkter. 

Det föreningen står för är kostnaderna för fibern och dess underhåll, Bas TV-utbudet samt en anslutningspunkt per fastighet. Övriga beställningar och eventuella tillägg gör man och bekostar själv. Det blir helt och hållet en affär mellan fastighetsägaren och leverantören.

För att välja tjänsteoperatör i fibernätet, gå till itux portal 

https://goteborg.itux.se

 

Vinterväghållning

Föreningen svarar för vinterväghållning och skötsel av våra vägar och parkeringar i området. För frågor eller synpunkter kring detta vänliga kontakta styrelsen på mail:

slattenhus@hotmail.com

Eller kontakta Mölndals hyr- och markservice AB, som är de som utför arbetet.

Lindome vägförening svarade tidigare för vinterväghållning och skötsel av den väg som går utanför Holmåkravägen 16 samt Timotejvägen 65 – 79. Vägföreningen svarade även för vinterväghållningen av anslutande vägar till vår förening. Sedan 2023, Januari, ska Mölndals stad tagit över detta ansvar. 

Mölndals kommun svarar för vinterväghållning och skötsel av Fagaredsvägen och gamla riksvägen. För kontakt med Mölndals kommun se under rubriken länkar längst upp på denna sida.

Observare

Varje fastighetsägare svarar för att hålla fritt från snö och halka i omedelbar anslutning till respektive fastighet.

Bygglov och tillbyggnader

Föreningen har som princip inga synpunkter på om- eller tillbyggnader på medlemmarnas fastigheter. Vi förutsätter dock att förändringar som kan påverka kringboende sker i god dialog med grannar och kringboende i god tid innan förändringen sker.

Till- och ombyggnationer får inte utföras så att det hindrar skötsel av föreningens anläggning. Om så ändå sker så är fastighetsägaren enligt stämmans beslut skyldig att själv och på egen bekostnad, på uppmaning, avlägsna dessa hinder då så krävs för föreningens skötsel och underhåll.

Vi förutsätter också att Lantmäteriets regelverk följs och att bygglov finns om regelverket så kräver. För mer information se Mölndals stads hemsida.

Gräsklippning

Gräset vid våra parkeringsplatser och fotbollsplanen/grönytan i mitten sköts av oss. För detta har vi anlitat samma entreprenör som kommunen. Grönytorna i anslutning till vårt område, t.ex. kullen sköts av kommunen. Gräset klipps cirka var 14.e dag under säsong.

Privata tomter sköts av respektive fastighetsägare.

Den lilla gräsplätten vid parkeringarna, som är närmast gångvägen in i längan, sköts av respektive längombud. Det står längombudet fritt att välja hur det arbetet fördelas i längan rent praktiskt. 

Dagvattenbrunnar

Dagvattenbrunnarna i vårt område sköts gemensamt av föreningen. Undantaget brunnarna på Holmåkravägen 16 samt utanför Timotejvägen 65 – 79 som Lindome vägföreningen ansvarar för.

Längombuden svarar för att brunnarna i respektive länga rensas vår och höst. Rensskopa och skottkärra finns i föreningsförrådet.

Fastighetsägare är skyldig att tillse att rötter från träd eller buskar ej tränger in i och stör/förstör vattenledningar.

För fel eller  stopp i brunnarna kontakta styrelsen på mail: slattenhus@hotmail.com eller ansvarig i styrelsen, se ovan under rubriken kontakt.

Hyra ut bostad

Den som hyr ut sin fastighet till någon annan ansvarar för att informera styrelsen om detta samt från vilket datum det gäller. Syftet med att informera styrelsen är att göra det möjligt för styrelsen att komma i kontakt med fastighetsägaren om det skulle bli nödvändigt. Uthyraren ansvarar fortfarande för att betala kvartalsavgiften, hålla sig uppdaterad kring vad som händer i gemensamhetsanläggningen, delta vid årsmöten samt vid städdagarna.  Fastighetsägaren ansvarar också för att var längombud när det är den fastighetens tur. Detta kan delegeras till den som hyr under förutsättning att den som hyr sköter uppdraget och tar ansvar. 

Solcellpolicy/Energianläggning

Det är ett ökat intresse i vår samfällighet avseende solceller/solenergianläggningar. Styrelsen för samfälligheten har inga synpunkter på fastighetsägare som vill installera solceller/solenergianläggningar. Dock ligger det i både samfällighetens och fastighetsägarens uppdrag att genomföra underhåll på våra tak. Du som fastighetsägare kan även påverka tätskiksgaranti som delgetts fastigheten i samband med takomläggningen, om solcellerna installeras på felaktigt sätt.

Det finns därför flera viktiga saker för dig som fastighetsägare att tänka på när du installerar solceller/solenergianläggningar.

  • Prata med dina grannar. Det kan vara svårt att se vart ens tak börjar och slutar. Lämna gärna lite plats mellan ditt tak och din grannes tak.
  • Infästningen av solcellerna kan skada tätskiktet på taket. Vid skador av tätskiktet på grund av felaktig infästning räknas det så åverkan och samfälligheten har inte möjlighet att hjälpa fastighetsägaren. Kontakta gärna Hagmans tak tel. 031 22 21 55. Eller AB tätskiktsgarantier i Norden tel. 0727 27 70 20 för rådgivning.
  • Solenergianläggningen ska vara utformad så att underhåll på din fastighets samt din längas fastigheter kan utföras. Några exempel på underhåll som kan behöva utföras av samfällighet eller fastighetsägare (dock inte begränsat till detta underhåll):

 

  1. Rengöring av hängrännor
  2. Sotning av skorstenar (för fastighetsägare som har)
  3. Lagning/reparation av takkupoler.
  4. Rengöring ventilationskanaler.
  5. Lagning/ reparation av plåtdetaljer (vid skorstenar, ventilationskanaler mm.)

 

  • Om din solenergianläggning hindrar underhåll på fastigheten måste du som fastighetsägare skyndsamt avlägsna den. Hur du placerar din anläggning minskar tillfällen då det kan behövas. Tänk därför på:

 

  1. Att det finns utrymme att gå från ena gaveln på längan till den andra (detta gäller främst tvåvåningshusen).
  2. Att man kan använda fästen för livlina.
  3. Att det finns utrymme att rengöra hängrännor.
  4. Att finns utrymme kring skorstenar, ventilations huvar, avluftare från avlopp, takkupoler med mera.
Parkeringsplatser

Parkeringsplatserna i området är numrerade och alla har var sin p-plats på föreningens mark i dagsläget. Där till har vi ett antal gemensamma p-platser markerade med siffran 0 och de är för gäster. 

Parkering får inte ske utanför markerade rutor eller på våra vägar i området. Mölndals Parkering AB kan bötfälla bilar som inte följer dessa regler.

På parkeringsplatserna får inte husbilar, husvagnar eller släp parkeras. Dessa fordon får bara använda en p-plats för en kortare tid inför omlastning. T.ex. dagen innan man ska åka iväg med en husbil och dagen efter man kommit tillbaka.

Garage

Till varje fastighet hör ett garage. Elen i garagen svarar föreningen för i dagsläget. Elen får användas för belysning, portöppnare och tillfälligt bruk. Kylskåp eller annan fast elektrisk utrustning får inte anslutas till elen i garagen. Kupévärmare och motorvärmare får endast användas med timer. Det är förbjudet att ladda el- och elhybrider i garagen. Sladdar eller kontakter får ej dras ut från garagen. Gasolflaskor och brandfarliga vätskor får ej förvaras i garagen.

Huvudsäkringen till garagelängan finns på gaveln på respektive länga. 

Låsen till garageportarna ställer emellanåt till problem. Ibland är det låsen som går sönder och ibland tappas nycklar bort. Den akuta situationen har ofta kunnat lösas då vi i styrelsen har en huvudnyckel. Däremot, om man önskar skaffa en reservnyckel verkar det vara svårt enligt samstämmiga uppgifter från olika låssmeder. Vi har därför varit i kontakt med leverantören av våra garageportar, Västsvenska Port och El AB som kan tillhandahålla reservnycklar om man anger fabrikatet CES samt serie- och löpnummer. Dessa nummer står på era nycklar. Fullständig adress:

Västsvenska Port & El AB

Orrekulla Industrigata  23

425 36 Hisings Kärra

Tel 031 586930

Spolplattor

Vid garagen mellan Holmåkra 10 och 12 finns en spolplatta för tvätt eller dylikt. Spolplattorna kan användas fritt av föreningens medlemmar. Vattnet sätts på med nyckel. Låset finns utanpå gamla ”apparatrummet” vid garagelängan på gaveln av Holmåkravägen 10 A. Varje fastighetsägare skall ha en nyckel till spolplattan. Om ni saknar nyckel så är ni välkomna att kontakta styrelsen för att låna och därefter själv kopiera. 

Vattnet stängs av med timer under sen kväll och natt.

Vattnet stängs av på hösten i samband med första nattfrosten. Anläggningen startas sedan i samband med vårstädningen.

Städdagar

Föreningen har i regel en gemensam städdag på våren. Vid detta tillfälle städas och sköts föreningens gemensamma anläggning. Styrelsen kallar till städdag.

Längombuden kallar till skötsel av anläggningen inom respektive länga vid två tillfällen per år. Vår och höst. Vårstädningen sker samtidigt som den gemensamma föreningsstäddagen som nämns i stycket ovan. Då städar man gemensamt närområdet och tillser bland annat att brunnar och hängrännor rensas, att garageportar tvättas, buskar som hänger in över väg eller skymmer belysning klipps. Rörstammarna som löper i grunden på våra fastigheter kontrolleras, både de som löper längsgående och tvärgående. För att upptäcka läckage är det lämpligt att alla fastigheter spolar vatten från alla kranar innan. Skador eller läckage dokumenteras och fotograferas samt anmäls till styrelsen. Sedan ansvarar respektive fastighet för åtgärd av läckage, såvida det inte är ett rör som tillhör gemensamhetsanläggningen. Vid höststädningen flyttas också betonggrisarna för att inte hindra vinterväghållaren då snön kommer.

Övriga behov av åtgärder beslutas av respektive länga.

Häng- och stuprännor

Häng- och stuprännor som sitter på huvudbyggnaden ingår i gemensamhetsanläggningen och eventuellt byte och skötsel utförs av föreningen, vanligtvis på städdagen. Materialet finns då i föreningsförrådet. 

Avgifter och räntor

Kvartalsavgifter inbetalas på PlusGirokonto: 429218-1

Kvartalsavgifternas storlek är under innevarande år 3000 kronor per kvartal. Avgifterna skall vara inbetalda följande datum:

31 mars

30 juni

30 september

31 december.

Märk inbetalningen med Holmåkra eller Timotej samt gatunummer. Ej fastighetsbeteckning eller era namn. Ni som behöver inbetalningskort kan skriva ut sådana genom att följa denna länk:

http://www.privatgirot.se/global/anvandarguide-priv/pg-avi1.pdf

Krypgrunder

Grunden till respektive fastighet ägs av fastighetsägaren.

Grunderna bör hållas fria från material och ej användas för förvaring. Detta eftersom att grunderna är byggda på ett sådant vis att de hänger ihop och att alla måste kunna röra sig under husen för eget underhåll och skötsel. Föreningen behöver också tillgång till grunderna för att kunna underhålla det som ingår i samfällighetsanläggningen, avlopp, vattenledningar samt fiber.

Nedgångar till krypgrunderna finns i några fastigheter samt genom ena gaveln på längan. Nyckel till luckan på gavel finns hos längombuden samt styrelsen och lånas vid behov. Var ute i god tid. 

Avfuktarna i grunderna är gemensamma och sköts av föreningen.

Nycklar

Krypgrunder: Nycklar till luckorna på längornas gavlar finns hos längombuden och hos styrelsen. Kan lånas vid behov. Var ute i god tid.

Spolplattorna: Nyckel till vatten skall finnas hos varje fastighetsägare. Om ni saknar så kan ni låna en hos styrelsen och sedan själva göra en ny kopia.

Föreningsförrådet: Nyckel behövs inte. Koden kan du få hos längombudet eller styrelsen.

Föreningens garage och apparatrum: Nyckel finns hos styrelsen. Ej för utlåning.

Garagen: Nyckel finns hos respektive fastighetsägare. Huvudnyckel finns hos styrelsen. Huvudnyckeln används endast vid akuta behov eller om fastighetsägaren först har informerats, t.ex. om elarbeten behöver utföras. 

Fastigheterna: Nyckel finns hos respektive fastighetsägare. Det finns ingen huvudnyckel.

Försäkringar

När det gäller eventuella skador på fastigheterna inklusive grunder, tak, förråd och andra delar så är detta en fråga mellan respektive fastighetsägare och dennes eget försäkringsbolag. Vi har ingen gemensam försäkring på detta då de ingår i varje fastighet. Gemensamhetsanläggningen äger ingen del i fastigheten, utan svarar enbart för att sköta och underhålla de delar som igår i gemensamhetsanläggningen.

Låna föreningens släp

Slättenhus förfogar över ett släp. När det inte finns styrelsearbetsbehov av släpet är det möjligt att låna släpet. Information om förhållningsregler hittar du här. Vi har även skrivit ihop en enklare användningsinstruktion och den hittar du här.